Hooikoorts: symptomen, klachten en tips!

Hooikoorts: symptomen, klachten en tips!

Hooikoorts is één van de meestvoorkomende vormen van allergie. Een loopneus, jeukende ogen, een branderige keel en veel niezen; als je last hebt van hooikoorts herken je deze klachten wel. Waardoor wordt hooikoorts veroorzaakt? Wat kun je doen om van je hooikoorts klachten af te komen? En hoe ziet de hooikoorts kalender eruit? Al deze vragen beantwoorden we hieronder.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van planten, grassen of bomen. Het wordt ook wel een ‘pollenallergie’ of ‘histamine allergie’ genoemd. Maar liefst 800.000 Nederlanders hebben in meer of mindere mate last van hooikoorts. Hooikoorts klachten kunnen variëren van lichte ongemakken tot zware klachten waardoor mensen zichzelf in het voorjaar het liefst opsluiten in huis. Dát wil je natuurlijk voorkomen. Meteen weten wat je tegen hooikoorts kunt doen? Bekijk het beste middel tegen hooikoorts.

Hooikoorts symptomen

De symptomen van hooikoorts steken hun kop op zodra het warmer weer wordt en de eerste voorjaarszon gaat schijnen. Planten, grassen en bomen staan weer in bloei en de wereld ziet er weer wat kleurrijker uit zo na de winter. Voor mensen met hooikoorts geldt dat echter niet; als je last hebt van hooikoorts begin je juist nu te snotteren, niezen en tranende ogen te krijgen. Het hooikoortsseizoen is weer begonnen. Hoe herken je of je hooikoorts hebt?

De symptomen van hooikoorts

  • Jeukende neus waardoor je veel niest.
  • Verstopte neus of een loopneus.
  • Jeukende ogen, tranende ogen of juist branderige ogen.
  • Rode en gezwollen oogleden.
  • Droge, branderige keel waardoor je moet hoesten.
  • Vermoeidheid, benauwd en soms een koortsig gevoel.

Je hoeft niet alle hooikoorts symptomen tegelijk te hebben om last te hebben van hooikoorts. Sommige mensen hebben ‘alleen’ hooikoorts symptomen zoals een loopneus of verstopte neus en branderige ogen. Bovendien ben je vaak niet allergisch voor alle soorten pollen en grassen, maar voor een aantal soorten. Wat je hooikoorts klachten ook zijn; vervelend zijn ze zeker! Gelukkig zijn er goed werkende middelen op de markt om jou door de hooikoorts-periode heen te slepen. Bekijk meteen de middelen tegen hooikoorts.

Waarom heb ik hooikoorts?

Als je veel last hebt van hooikoorts, heb je het jezelf vast wel eens afgevraagd; ‘waarom heb ik hooikoorts?’. Hooikoorts komt niet zomaar ineens opzetten. Vaak ontwikkel je jouw hooikoorts klachten door de jaren heen. Je slijmvlies raakt steeds gevoeliger tot het moment dat er een allergische reactie ontstaat. Wist je bovendien dat hooikoorts erfelijk bepaald is? Indien één van je ouders hooikoorts heeft, heb je zo’n 30% kans om het ook te krijgen. Hebben beide ouders hooikoorst klachten dan loopt je kans zelfs op tot 50%.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een kind van hooikoorts-ouders altijd hooikoorts zal krijgen, of dat je de hooikoorts allergie juist niet zult krijgen als je ouders nergens last van hebben. Maar het geeft wel wat helderheid over de vraag waarom jij nou juist last hebt van allergische reacties in het hooikoortsseizoen en een ander niet.

Hooikoorts kalender hangt samen met weersomstandigheden

De hooikoorts kalender, ook wel pollenkalender genoemd, geeft inzicht in het hooikoortseizoen. Hooikoorts hangt vaak nauw samen met weersomstandigheden; is er meer stuifmeel (pollen) in de lucht, dan zullen hooikoorts klachten heviger zijn. Droog weer en wind versterken daarom jouw hooikoorts klachten. Heeft het geregend? Dan blijft er minder stuifmeel in de lucht hangen en zullen je klachten minder hevig zijn. Hierdoor kan de hooikoorts kalender en dus de hevigheid van je hooikoorts klachten niet alleen dagelijks of wekelijks, maar ook per jaar sterk verschillen. Is het een nat voorjaar met veel regen, dan zul je een stuk minder last hebben van je hooikoorts dan in een droog jaar met veel pollen in de lucht.

Bekijk onze actuele hooikoorts radar of pollen radar voor het hooikoortsseizoen

De actuele hooikoorts radar of pollen radar geeft aan hoe hoog de kans is op hooikoorts klachten op de dag van vandaag. Pollennieuws houdt nauwkeurig bij hoe ernstig het gesteld is met het stuifmeel in de lucht. Grassen, bomen en kruiden; ze komen allemaal aan bod in de hooikoorts radar of pollen radar van Pollennieuws. Op onze hooikoortsradar-kaart zie je de actuele pollenverwachting, zodat je precies weet wat je vandaag kunt verwachten en of je veel last zult krijgen van je hooikoorts.

Wat te doen tegen hooikoorts?

Nu weet je alles over hooikoorts, maar is de grote vraag; wat te doen tegen hooikoorts zodat je van je klachten afkomt?

De belangrijkste tips tegen hooikoorts op een rij:

  • Bescherm je ogen met een zonnebril of sportbril gedurende het hooikoortsseizoen.
  • Droog schone was in huis zodat pollen zich niet in je kleding, lakens of handdoeken kunnen nestelen.
  • Smeer vaseline rond je neus zodat rondvliegend stuifmeel blijft plakken en je het minder snel inademt.
  • Houd ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten of schaf speciale anti-stuifmeelhorren aan.
  • Plan je buitenactiviteiten vroeg in de ochtend of na een regenbui die de lucht heeft schoongespoeld.
  • Neem je hooikoorts medicijnen op tijd en kies voor medicatie en hooikoorts oogdruppels op natuurlijke basis, om nieuwe allergische reacties in je toch al geïrriteerde ogen en neus te voorkomen.

Meer tips om hooikoorts symptomen tegen te gaan? Lees dan verder in ons artikel: Wat te doen tegen hooikoorts? 15 Tips tegen hooikoorts.

Bekijk hier de actuele pollenverwachting van:

20/01/2025

Natuurlijke oogdruppels voor hooikoorts klachten.

Oogdruppels oogsprays en oogdoekjes tegen geirriteerde ogen

Hooikoorts medicijnen, hooikoorts pillen en antihistamine

Als je hooikoorts kenmerken hebt, weet je inmiddels vast al dat er veel verschillende hooikoorts medicijnen op de markt zijn. Hooikoorts medicijnen mogen vrij verkocht worden bij apotheken, drogisterijen en zelfs supermarkten. Je hebt er dus geen doktersrecept voor nodig. Vanwege de vrije verkoop zijn er ook veel onduidelijkheden over de werking van hooikoorts medicijnen zoals pillen, hooikoorts oogdruppels en neussprays.
Wist je bijvoorbeeld dat antihistamine een algemeen allergie-product is dat niet specifiek voor mensen met hooikoorts is ontwikkeld? Lees voor meer tips over hooikoorts medicijnen verder in ons artikel: Wat helpt tegen hooikoorts? Feiten en fabels over hooikoorts behandelingen.

Hooikoorts oogdruppels tegen hooikoorts ogen

Eén van de meest vervelende hooikoorts symptomen heeft te maken met je ogen; die tranen, branden of jeuken er op los in het hooikoortsseizoen. Waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat je toch al geïrriteerde hooikoorts ogen soms extra geprikkeld worden door de oogdruppels die je gebruikt. Juist daarom is het raadzaam om hooikoorts oogdruppels (en ook neussprays) op natuurlijke basis, zonder extra chemische toevoegingen, te gebruiken. Natuurlijke hooikoorts oogdruppels kunnen extra irritatie namelijk voorkomen. Bekijk hier natuurlijke hooikoorts oogdruppels die specifiek zijn ontwikkeld voor mensen met hooikoorts.

Beste middel tegen hooikoorts: 3 tips!

Het beste middel tegen hooikoorts? Dat is per persoon verschillend. Niet elke allergische reactie is hetzelfde, niet iedereen is allergische voor dezelfde pollen en grassen en niet elk hooikoortsseizoen is even hevig. Toch wil jij als hooikoorts-patiënt natuurlijk ook lekker kunnen genieten van het voorjaar en zo snel mogelijk van je hooikoorts klachten af.

Daarom 3 ultieme tips voor mensen met hooikoorts:

  1. Zorg dat je op de hoogte bent van alles wat je zelf kunt doen om je hooikoorts klachten te verminderen. Bekijk hier onze 15 tips tegen hooikoorts.
  2. Wees op de hoogte van alle feiten en fabels over hooikoorts medicijnen en kies de juiste hooikoorts behandeling voor jou. Bekijk hier onze tips: wat helpt tegen hooikoorts.
  3. Irriteer je ogen en neus niet nog meer met chemische hooikoorts medicijnen, maar kies voor middelen op natuurlijke basis. Kijk hier voor natuurlijke hooikoorts oogdruppels die irritatie voorkomen en klachten aanpakken.   

© 2021 Similasan. All rights reserved. | Disclaimer